Добре, що ми не бачимо мікроорганізмів, які живуть у нас в порожнині рота. Дослідження нальоту на емалі приголомшують. Різні бактерії (це і коки, спірохети, палички, в тому числі наявність їх волокнистих і джгутикових форм) розташовуються дуже щільно і здатні формувати шар до половини міліметра товщиною і навіть більше.

Склад мікроорганізмів в нальоті може бути різним у різних людей. Але навіть у однієї людини на різних ділянках зубів він може варіюватися.

Проводячи мікробіологічні дослідження, фахівці зробили наступні висновки:

У складі зубного нальоту (1-2-денної давності) грампозитивні і, в незначній мірі, грамнегативні коки і палички.
Мукополісахаридна плівка, товщиною до 1 мікрона, з нормально розвиваючими на ній мікроорганізмами, починає прикріплятися до емалі.
Якщо зубний наліт не турбувати (до чотирьох днів), то склад і кількість мікробів збільшується.
До перерахованих вище додаються веретеноподібні і волокнисті бацили.
До дев'ятого дня мікрофлора стає ще складніше. З'являються рухливі спірили і спірохети.